Reuma en syndroom van Sjögren

Reumapatiënten hebben vaker te maken met tandvleesontsteking, gezwollen of bloedend tandvlees en een droge mond. Ook is het door pijnlijke en stijve gewrichten lastiger om de tanden te poetsen.

Reumatische artritis en mondproblemen

Reumatische artritis is een ziekte die gekenmerkt wordt door ontstekingen en pijnlijke gewrichten. Er is een relatie tussen artritis en mondproblemen. Mensen met artritis blijken vaker last te hebben van tandvleesproblemen en missen ook vaker tanden dan mensen die de ziekte niet hebben.

Mensen met reuma lopen tegen drie problemen aan die mondproblemen kunnen veroorzaken:

• Door stijve kaakgewrichten is het voor reumapatiënten moeilijker om de mond goed open te doen tijdens het poetsen. Hierdoor is het moeilijk om in alle hoeken goed te kunnen poetsen. Ook is het voor reumapatiënten moeilijker om het poetsen twee minuten vol te houden;

• Reumapatiënten hebben sneller last van pijnlijke polsen, handen en vingers waardoor tandenpoetsen en het goed vasthouden van een tandenborstel lastig is;

• De verminderde speekselproductie van reumapatiënten zorgt ervoor dat de zuren die door de bacteriën uit de tandplak gevormd worden, minder geneutraliseerd worden tussen de eetmomenten door. Met als gevolg een grotere kans op gaatjes en tandvleesproblemen.

Daarnaast leiden de medicijnen die veel reumapatiënten slikken tot een droge mond, zweertjes in de mond en infecties. En dat kan op de lange termijn tandbederf veroorzaken.

Mondproblemen door het syndroom van Sjögren

Bij het syndroom van Sjögren raken onder andere je traan- en speekselklieren ontstoken. De speekselklieren zijn meestal dik en pijnlijk en produceren minder speeksel of speeksel van slechte kwaliteit. Eten, slikken en praten wordt lastiger en ’s nachts kun je wakker worden door een droge mond. Speeksel neutraliseert zuren uit tandplak tussen de eetmomenten door. Door de verminderde speekselproductie worden die zuren minder goed geneutraliseerd waardoor je sneller last hebt van gebitsproblemen zoals gaatjes en tandvleesproblemen zoals parodontitis.

Gebitsverzorging bij reuma

Mondproblemen voorkomen doe je door er een goede mondhygiëne op na te houden. Poets twee keer per dag met een fluoridehoudende tandpasta en een goede tandenborstel. Omdat het voor reumapatiënten lastig is om de mond ver open te doen tijdens het poetsen, kan het helpen om een extra kleine tandenborstel aan te schaffen, of een elektrische tandenborstel te kopen met een kleine borstelkop. Een mondhygiënist kan je adviseren hoe om te gaan met gebitsverzorging bij reuma. Omdat het tussen de tanden reinigen lastig is, kan het helpen om te spoelen met een mondwater. Pas daarentegen op met mondwaters die veel alcohol bevatten want die drogen bij regelmatig gebruik je mond uit.

Ga in ieder geval twee keer per jaar voor advies over je mondgezondheid en een goede mondhygiëne, afgestemd op jouw situatie, naar de mondhygiënist. Ook als je geen mondproblemen ervaart. Een mondhygiënist kan problemen namelijk signaleren voordat je ze zelf in de gaten hebt. De mondhygiënist zal de mondsituatie met je bespreken en in overleg spreek je af welke behandeling voor jou het beste is.

Meer informatie vind u op www.mondhygienisten.nl

;
Onze praktijk

Wij zijn een vrijgevestigde praktijk in Purmerend en vrij toegankelijk dat betekent dat u zonder verwijzing van de tandarts of een andere behandelaar bij ons terecht kunt. Maak gerust een afspraak als u een schoon, fris en gezond gebit wil hebben. Wij behandelen alle leeftijden. 

Meer info