Wanneer je last hebt van diabetes, ook wel suikerziekte genoemd, is het belangrijk goed te letten op de gezondheid van je mond. Diabetespatiënten hebben namelijk sneller last van tand- en tandvleesproblemen door een wisselende bloedsuikerspiegel. Laat je gebit daarom regelmatig controleren door een mondhygiënist om mondproblemen te voorkomen.

Diabetes is een stofwisselingsziekte waarbij de bloedsuikerspiegel niet op peil blijft. Wanneer er een lange tijd te veel suiker in je bloed zit, kan dat op den duur schade veroorzaken aan je ogen, nieren, bloedvaten en mond. Ontstekingen bij diabetespatiënten, dus ook in de mond, genezen minder goed en kunnen complicaties opleveren voor de algemene gezondheid. En het heeft een wisselwerking want bij mondproblemen is de bloedsuikerspiegel minder stabiel. Wanneer je diabetes hebt, is het dus van groot belang om je gebit regelmatig te laten controleren door een mondhygiënist om mondproblemen in een vroeg stadium te kunnen signaleren. Vertel je mondhygiënist altijd dat je diabetes hebt.

Diabetes? Check je mond!

Omdat diabetespatiënten gevoeliger zijn voor mondklachten en mondproblemen minder snel genezen wanneer je suikerziekte hebt, is het goed om je eigen mondgezondheid in de gaten te houden. Dat geldt ook wanneer je een kunstgebit hebt.

Diabetespatiënten lopen een groter risico op tandvleesontstekingen (gingivitis en parodontitis), schimmelinfecties, een droge mond en gaatjes.

Breng een bezoek aan de mondhygiënist wanneer je één van de volgende klachten hebt:

Je hebt ineens regelmatig last van een droge mond;
Je tandvlees is gevoelig, rood en bloedt snel. Dat wijst op een tandvleesontsteking;
Je hebt pijn in je mond;
Je hebt gevoelige tanden bij koud of juist warm eten en drinken;
Je hebt wondjes, zweertjes of vlekken in je mond;
Je hebt een vieze smaak in je mond en een slechte adem.

Meer informatie is te vinden op www.mondhygienisten.nl

;
Onze praktijk

Wij zijn een vrijgevestigde praktijk in Purmerend en vrij toegankelijk dat betekent dat u zonder verwijzing van de tandarts of een andere behandelaar bij ons terecht kunt. Maak gerust een afspraak als u een schoon, fris en gezond gebit wil hebben. Wij behandelen alle leeftijden. 

Meer info