Een verzorgd gebit is niet alleen mooi, maar draagt ook bij aan een algehele goede gezondheid. Wat veel mensen namelijk niet weten is dat er een verband is tussen gebitsproblemen en hart- en vaatziekten. Uit onderzoek is gebleken dat tandvleesproblemen – en dan met name parodontitis – het risico bij mensen met hart- en vaatziekten extra verhogen.

Een slechte mondhygiëne brengt risico’s met zich mee voor het hart en de bloedvaten. Bacteriën die tandplak veroorzaken zijn namelijk dezelfde bacteriën die bijdragen aan aderverkalking. Bacteriën die tandvleesontsteking veroorzaken kunnen in de bloedbaan terechtkomen, zich daar ophopen en bloedproppen veroorzaken.

Deze bacteriën zorgen ervoor dat er ontstekingseiwitten aangemaakt worden. Als je een chronische tandvleesontsteking hebt, bevordert dit het sneller optreden van bloedvatontsteking en bloedklontering. Dit leidt op termijn tot hartproblemen.

Parodontitis en hartproblemen

Bij parodontitis, een ernstige vorm van tandvleesontsteking, is het tandvlees dusdanig ontstoken dat ook het onderliggende kaakbot wordt aangetast. Het tandvlees komt los van de tanden waardoor er ruimtes (pockets) ontstaan waar zich tandplak en bacteriën in ophopen. Vanuit die pockets komen de schadelijke bacteriën makkelijk in de bloedbaan terecht door bijvoorbeeld tandenpoetsen of eten. Wanneer er ergens anders in het lichaam al een ontsteking zit, zoals bij aderverkalking, neemt het risico op hart- en vaatziekten toe, omdat het ontstekingsniveau door de schadelijke bacteriën in de bloedbaan hoger wordt. Bovendien leiden te veel bacteriën in de bloedbaan tot stolsels en bloedproppen, wat weer kan leiden tot een hartinfarct of beroerte. Onderzoek heeft tevens aangetoond dat het vaatstelsel weer verbetert zodra parodontitis behandeld wordt.

Endocarditis door een slechte mondgezondheid

Bacteriële endocarditis is een ontsteking van de binnenbekleding van het hart en de hartkleppen. Ook dit wordt veroorzaakt door schadelijke bacteriën die in de bloedbaan terechtkomen door onder andere ontstoken tandvlees.

Meer informatie kunt u vinden op www.mondhygienisten.nl

;
Onze praktijk

Wij zijn een vrijgevestigde praktijk in Purmerend en vrij toegankelijk dat betekent dat u zonder verwijzing van de tandarts of een andere behandelaar bij ons terecht kunt. Maak gerust een afspraak als u een schoon, fris en gezond gebit wil hebben. Wij behandelen alle leeftijden. 

Meer info